Beszippantott az Apple világa

2013. január 26. apple komment hozzászólás

mbpr-slim_1.png

Céges gépnek egy 15 hüvelykes Retina kijelzős MacBook Pro-t kaptam. Nagy SSD, sok procimag. Őszintén megmondom nem is tudtam mi van benne, bár megjelenés óta figyeltem rá, elrettentett az ára. Nagy szerencsémre mégis összehozott minket a sors, azóta szó szerint nem tudom letenni. Asztali gép pihen. Hardverrel minden a lehető legnagyobb rendben, hang nélkül suhan - kivéve játékoknál, ott azért tud visítani a ventillátor! Főleg az ágyban a takarókon, mikor eltakarja minden a szellőző nyílásait. :) StarCraft 2 fullhd-ban ultra grafikán futott, nagyobb felbontásban még nem próbáltam. Melegszik ilyenkor, úgygondolom ez normáls. Billentyűzet háttérvilágítást külön köszönöm. Méretre nem nagy, még éppen hordozható, bár a hozzá vett tokba éppen befér (wtf?). Esténként kikapcsolás után nézegetem még 1-1 percig az íveket, tényleg tud valamit Johny. Touchpad egyszerűen váó, mennyire kényelmes vele navigálni! Pár alapbeállítást bekapcsoltam pluszba, azt is észrevettem, hogy néha leteszem az egeret annyira ász.

mbpr-opening.jpg

Teljesen új számomra az OS X is, idáig Szandi gépén ismerkedtem csak vele, de ott felületes voltam, mégsem akartam berendezkedni rajta. Windows-ról érkeztem így mondhatni teljes a váltás. Szerencsére első napokban sok segítséget kaptam @felhobacsi-tól, aki készségesen végigmutogatta nekem az összes telepített alkalmazását, válogathattam belőle mit érdemes feltenni. Amúgy fancy az egész, nem nagyon láttam még, hogy akadna bármi is, egyedül a gadgeteket gondoltam jobban mint amik.

mbpr-open.png

Sublime van mindenhol, ezért bátran azzal kezdtem el a fejlesztést. Vagyis szerettem volna, mert egy gomb sem volt a megszokott helyén. Shame on me, de magyar billentyűzet kiosztással dolgozom, ami rengeteg fejtörést okozott OSX alatt. Erősen gondolkozom a pc-s kiosztásra való visszaállásra. Ezt a tényleg idegesítő tényt leszámítva nagyon megszerettem a masinát és a rendszert is. Szokni kell még, eleinte még a programok telepítése is meglepő volt :)

apple-side_1.jpg

Hirtelen felindulásból elkezdtem ismerkedni az Objective-C nyelvvel. Elsősorban OSX-re fejlesztés érdekel, iOS vonal másodlagos. Nehezen találtam eleinte megfelelő könyvet hozzá.

Pro:

  • a kijelzője álomszép. minden más zavarni fog ezekután :)
  • nincs hangja munka közben, ezt úgy értem, hogy semmi
  • nincs akadozás, darabos kép "just works"
  • billentyűzet háttérvilágítás, minimum fényerőn
  • tökéletes csatlakozók: HDMI, 2xUSB, 2xThunderbolt

Kontra:

  • kell a külső billentyűzet a napi munkánál, néha melegedik a kicsike
  • felejtsük el az ígért 7 órás teljesítményt, kijelző nélkül sem jött össze