Looper

2012. október 16. film ötcsillag komment hozzászólás

Moziból jövök, kissé megkésve de sikerült megnéznem a Looper című filmet. Gyakorlatilag 3 órája, csak ezzel kapcsolatos írásokat olvasok. Nem árulok el nagy titkot vele, roppantul tetszett a film. SPOILER következik.

looper-poster.jpg

Az előtörténetet Joe (Joseph Gordon-Levitt) maga meséli el, már amennyit tud egyáltalán. 2044-ben játszódik a történet, Kansas-ben. A nem túl távoli jövőben feltalálják az időgépet, amivel csak visszafelé lehet utazni az időben. Betiltják nyilván. A maffia azért megtart egy ilyet, ennek segítségével visszaküldenek embereket akiket likvidálni szeretnének. Ezért vannak a Looperek - mint Joe. Miért? 30 év múlva, nyomkövetőket ültetnek minden emberbe, amiből azonnal megállapítanák a gyilkosság tényét, mivoltát. Viszont, ha kiragadnak a célszemélyt az időből, nincs holtest, nincs gyilkosság.

Nem egy leányálom meló, mikor leszerelik őket (close the loop), visszaküldik 30 évvel későbbi önmagukat egy extra adag aranytömbbel a hátukon, zsákkal a fejükön. Majd végzel, saját magaddal, ezzel eltüntetve minden szálat. Nehéz az élet na.

Eszméletlen, mikor Seth (Paul Dano) hibázik és nem öli meg öreg önmagát. Ember csonkítás ultimate verzióját mutatták be, teljes csönd ült a mozira.

Eljön Joe ideje is, aki szintén elszúrja, mégsem tudja lelőni idősebb önmagát. Nem nagy gond, mert így végre megismerhetjük 60 éves mivoltját Joe-nak, Bruce Willis személyében. 

looper3.jpg

Miután ez egy időutazós film, szét lehetne boncolni és "akkor egész nap itt ülnénk és grafikonokat gyártanánk szívószálakból", pont ezt magyarázza az idősebbik Joe a képen.

Pedig ebben (is) van a lényeg! Ugyanis a vásznon láthatjuk ahogy lelövi önmagát, majd Joe végigéli az életét, míg nem 30 év után eljönnek érte. Elkapják és lelövik a feleségét. Kiszabadul, visszamegy az időben, hogy megállítsa az Esőembert, aki az ő korában milliókkal végez és a maffia élére áll. Neki tulajdonítja kedvese halálát is. Róla annyit tudunk, hogy senki nem ismerte származását, és azt mesélik azért lett gonosz, mert anyját megölték gyerekkorában.

Ekkor jönne az, hogy fiatalabb éne lelövi az idősebbet, de nem így lesz. Elmenekül saját maga elől, megpróbálja megkeresni az akkor még gyermek korban lévő fő gonoszt, a nyomok Cid felé vezetnek. Sara azonban testével próbálja védelmezni a gyereket. Itt jön a csavar, mikor le akarja lőni a fiút, fiatalabb Joe rájön, hogy az Esőember kialakulásának oka saját maga. Ugyanis, idősebb Joe lesz az aki megöli az anyukáját Sara-t. Tehát, ha nem sanyargatja a gyermeket, akkor nem lesz gonosz. Ezt pedig csak egyféle képen érheti el..

Persze nagyjából az is beleillene a filmben, hogy Cid, maga Joe, miután ahogy a képen látjuk Joe is ugyanúgy menekült el vonaton, ahogy Cid is tenné. Ezen felül van egy halom elmélet. Persze támadni mindegyiket lehet. Mégis ezért szeretem az ilyen filmeket, mert bele lehet "erőszakolni" saját elképzeléseidet.

looper2.jpg

Soknak éreztem Joseph Gordon-Levitt maszkírozását, de nyilván Bruce Willis-re kellett hasonlítson, tenni kellett valamit. Buzis lett. Eredetben jobban tetszett.

Joseph Gordon-Levitt nagy kedvencem, Inception-ben figyeltem fel rá, azóta visszanéztem pár filmjét. Legutóbb 50/50, mostanában pedig The Dark Knight Rises-ben csodáltam.

looper.jpg

Bruce szokásosat alakít, kicsit kezdem azt érezni, hogy neki is egy arca van mint Seagal-nak, de azért rossz nem volt semmiképpen. Megjegyezném, hogy a 10 éves Cid (Pierce Gagnon jegyezzük meg) ijesztően jót alakít a filmben.

Van pár érdekes mellékszereplő, Cid anyukája Sara (Emily Blunt) egész jól ki van dolgozva. Más értelemben is. Bár teljesen értetlenül álltam, hogy miért nyúl folyton magához, miért feküdt le Joe-val és miért imitál dohányzást.

looper-sarah.jpg

A repülő motort nem értem még a történetbe, bár eszméletlenül beleillene a képbe mégis harmat gyengén van kidolgozva, mind a filmben, mind pedig kinézetileg. Jobbat is kihozhattatok volna, ha már a kocsikra olyan alaposan odafigyeltetek! (át volt alakítva mind, talán elektromosra?)

looper-motor.jpg

Veszettül tetszett viszont a fiatal Joe Blunderbuss shotgunja. Erről és a többi fegyverről többet itt olvashattok.

looper-gun.jpg

Újra fogom nézni. Lehet, hogy sok apróságot nem jól, vagy nem is vettem észre. Kicsit lapos a közepe, de így sem unatkoztam, elragadott amit készített Rian Johnson, mindenképpen figyelemmel követem további munkásságát. Brick c. filmjét pedig pótolom.

süti beállítások módosítása