Varázsoljunk Sublime Text 2-ből PHP IDE-t

2013. január 11. development komment hozzászólás

Megpróbálok versenyre kellni Sublime Text 2 oldalán a netbeans, phpStorm ill. más PHP IDE-k ellen. Kitűztem a célokat, amiket mindenképpen el szeretnék érni. Ezek nélkül váltanom kéne kedvenc editoromról. Hangsúlyozom, a minimális szint elérése volt a cél.

A szoftverfejlesztés TDD elvén működik Ustream-nél ezért feltétlen szükséges, hogy teszteket tudjak futtatni a meglévő kódbázisunkon. Teszt lefedettség is fontos, hogy lássam a kész részeket. Ismerkedés fázisban elengedhetetlen a működő code intel. Szükségem van a változók és metódusuk gyors kiegészítésére (autocomplete) valamint jó lenne egyszerűen ugrálni a kódok között (jump to symbol definition), ne kelljen keresgélni a fájlokat vagy osztályokat egy-egy dockblock elolvasásához (function call tooltips).

Nyilván jót tenne egy syntaxcheck is, az elírt kódok kiküszöbölésére. Gyorsíthatnánk is a fejelsztési folymatot makrókkal, ahol csak lehetséges.

Indulás elött mindenki sajátítsa el a fontosabb hotkey-eket, szükség lesz Package Control-ra (⌘⇧P), aminek telepítéséről annyian írtak már, én biztos nem fogok.

Keresés

⌘P -vel lehet keresni a projektben található fájlokra / fájlokban, ez beépített feature, telepítés nélkül működik. Hasznos, ha tudsz egy class nevet (félig), de nem tudod melyik fájlt nyisd meg hozzá.

Az aktuális fájlban ⌘R -rel tudsz ugrálni metódusok között. Ehhez önálló panelt nem találtam.

Syntax check, lint

Szép pirosan bekeretezi a hibás kódrészletet. Rengeteg nyelvet tud, telepítése Package Control-ból sublimelint-re keresve. Ne keverjétek össze a hasonló nevű sublimelinter-rel! OSX-en ment magától, elképzelhető, hogy php bin-hez útvonalat be kell állítani, részletek itt.

Code intelligence

Kódkiegészítés, ugrálás, tooltip. Telepítése Package Control-ból SublimeCodeIntel-re keresve. Telepítés után, globális config fájl létrehozása:

~/.codeintel/config

vagy projektenként saját:

project_root/.codeintel/config

Ebben opcionálisan meglehet adni pár beállítási lehetőséget, nem volt rá szükségem.

{
  "PHP": {
    "php": '/usr/bin/php',
    "phpExtraPaths": [],
    "phpConfigFile": 'php.ini'
  }
}

Sublime újraindítás után, projekt megnyitása, majd indexelni kezdi a kódot. Eltart egy ideig, utána alt + click -re ugrik a definicióhoz. Kódkiegészítés bill. leütés után. Részletek.

PHPUnit

Egyszerűnek tűnt ez is, azonban a kódbázis közbeszólt. Teszt fájl nem találta meg a forrást és vissza. Ez mind a rossz class/mappa nevek miatt történt, ezért kénytelen voltam forkolni az eredeti kódbázist. Beépítettem egy fájl alapú keresést: ugyanazon a könyvtárstruktúrán keresi a teszt fájlt, csak másik könyvtárból kiindulva.

Példa: project/libs/alma.php a hozzá tartozó unit tesztet megpróbálja megkeresni a suggestelt (erről később) helyen: project/tests/libs/alma.php

Ha esetleg másnak is szüksége lenne ilyenre, ajánlom saját fork-om telepítését. Menete:

$ cd ~/Library/Application Support/Sublime Text 2/Packages
$ git clone https://github.com/kisPocok/sublime-phpunit

Sublime restart, majd Preferencies -> Package Settings -> PHPUnit -> Settings User. Itt beállíthatod, hol keresse a projekt phpunit.xml -jét és a teszt könyvtár rootját. Ezek a default értékei:

{
  "phpunit_xml_location_hints": [ "", "app" ],
  "phpunit_test_location_hints": [ "tests", "tests/unit" ]
}

Használata: jobb klikk a tesztelendő vagy a teszt fájlban -> PHPUnit -> Test This Class / Run These Tests... Alternatív leírás a telepítésről és használatáról.

Code Coverage

SublimePHPCoverage-et használok ehhez, szépen megjelöli melyik sorra van már egységteszt.

codecoverage.pngTelepítése:

$ cd ~/Library/Application Support/Sublime Text 2/Packages
$ git clone git://github.com/bradfeehan/SublimePHPCoverage.git

PHPUnit configban be kell kapcsolni a loggolást, valahogyan így:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<phpunit>
  <!-- ... -->
  <logging>
    <log type="coverage-clover" target="tests/coverage/clover.xml" />
  </logging>
  <!-- ... -->
</phpunit>

Azt vettem észre ezzel kapcsolatban, hogy nem mindig frissűlnek a jelölések, ezért manuálisan ⌘⇧C-vel lehet frissíteni. Következő lépésem lesz automatizálni teszt futtatása után a frissítést.

On Save Build

Roppant egyszerű, mégis musthave plugin. Feliratkozhatunk egy fájl mentésének eseményére. Ilyenkor tetszőleges kódot futtathatunk, legyen az teszt, js/css tömörítés, build, syntax check. Projektenként és fájltipusonként, fájlnevenként eltérő feladatok. Telepítése szintén Package Control-ból, részletek itt.

Code Coverage frissítek, teszteket futtatok fájlok mentésekor.

Ráadás template

Sublime rommá pluginezése után, belefér még egy kis eye candy: új sablon! A Soda-ra esett a választásom, mert gyönyörűen kidolgozott, van világos és sötét változata és retina kijelzőre is optimalizálták.

soda-dark.png

Telepítése: PackageManager-ből (Soda Theme). Telepítés után User Settings-t bővíteni ezzel:

"theme": "Soda Light.sublime-theme"

Máris aktiválódik, ne ijedjünk meg bugzani fog. Rendelkezésre állnak hozzá színpaletták is, amiket innen lehet letölteni, majd kitömörítés után bemásolni Sublime Text 2 Packages/User mappába. Aktiválni Preferences -> Color Scheme -> User -ben lehet, külön van sötét ill. világos témához. Indítsuk újra és bugmentes lesz. Tadam.

További toolok, segédletek röviden

  • PHPDoc - inteligens dockblock generáláshoz. Musthave.
  • PHP CodeSniffer, Coding Standard Fixer, Mess detector - ez nagyon ígéretesnek tűnik, hamarosan kipróbálom. Keresnem kell egy default CS-t (nem counter strike) :)
  • Modific - lásd, mi változott az előző commit óta. Ez még próbálgatom, van-e értelme. Ütközik a Code Coverage pluginnal, javítása:
    // Valid icon names are dot, circle, bookmark and cross
    "region_icon": "circle"
  • Git - sublime konzolban parancsok futtatása.
  • Whitespace törlés, out of the box. User Settings-be vele.
    “trim_trailing_white_space_on_save”: true
  • Alternatív ikon Sublime-hoz. Erre érzékenyek tudják miért.

Telepítések menetéről pár video tutorial vizuális tipusoknak.

süti beállítások módosítása