iOBD2: autódiagnosztika a mobiloddal

2013. június 8. autó komment hozzászólás

A legtöbb európai autóba 2001 (benzin) és 2003 (diesel) óta kötelezően szabványosították az OBD2 csatlakozót. Szervízekben ezen keresztül olvassák le az autó hibakódjait, majd állnak neki a javításához. Az iOBD2 egy eszköz, ami ezt kihasználva olvassa le a motor aktuális értékeit és azokat WiFi-n keresztűl továbbítja mobil eszközökre (iOS és Android platformokon elérhető hozzá szoftver).

Telepítése egyszerű volt: kocsira rádug, iPad-on wifi-re csatlakozás, statikus IP beállítása, és már működött is. Autója válogatja a támogatottságot, Hondámra rádugva elég sok minden működött: különböző szenzorok fordulatszám, sebesség, fogyasztási értékek, hibakódok olvasása, stb, stb.

550px-Dash.jpg

A fenti képet loptam, sajátok ez alatt, kattra nőnek.

IMG_0316.PNG IMG_0313.PNG IMG_0313.PNG IMG_0313.PNG

A következő képhez hozzá kell tenni, nem nyomtam neki! :-)

IMG_0317.PNG

Hasznos jószág már akinek.. Nagyon hasznos lehet új autó vásárlásakor, percen belül leolvasható az összes hibajegy. Az egészben az alkalmazást érzem leggyengébbnek, talán sokkal többet is ki lehetne hozni egy ilyen szerkezetből: hosszabb távú méréseket, hibakeresést, stb. Így egy újabb érdekes kütyü a kocsi körül, segítségével egy motor diagnosztika díját meg lehet vele spórolni, ami egy-egy autómárkánál a kütyü vételárát is meghaladja.

A találatot Kövinek, a kipróbálást az XMS-nek köszönöm.

süti beállítások módosítása